Varusteet yön yli retkelle kesäaikaan
Tässä artikkelissa käymme läpi varusteita joiden kanssa lähdemme kesäaikaan yön yli kestäville retkille lähimaastoon.
On kuitenkin pakko todeta heti alkuun, että nykyiseen muotoonsa varustekaapin sisältö on kehittynyt useamman vuoden hankintonen, oppien ja erheiden kautta. Kaikkea ei siis ole hankittu uutena yhdellä kertaa, vaan ensimmäiset retket tehtiin normaalien kaupunkireppujen, sinisten IKEA-kassien ja kavereilta lainatun festariteltan kanssa. Varustelistaan ei myöskään kannata suhtautua ainoana "oikeana" vaihtoehtona, vaan jokainen rakentaa omiin tarpeisiinsa parhaiten sopivan paketin. Erilaisia vinkkejä ja suosituksia varusteiden hankintaan löytyy netistä varmasti yhtä paljon kuin on retkeilijöitäkin. ;)
KANTOLAITTEET
Kuisman rinkka: Gossamer gear Gorilla 50 Ultralight Backpack (paino: 846 g)
Oman kokemukseni mukaan lähiretkille, jotka eivät sisällä pitkää vaellusta, riittää noin 35–50 litrainen kantolaite. Nykyisen rinkan lisäksi vastaavassa roolissa tullut käytettyä myös mm. Dakinen ja Black Diamondin vastaavan kokoisia rinkkoja. Toki jos leiripaikan lähelle pääsee autolla, ei kantolaitteen tyypillä ole juurikaan väliä.
Kaiken kaikkiaan Gorilla 50 on mitä mainion rinkka myös vähän pidemmille vaelluksille: erittäin mukava ja ryhdikäs selässä, kevyt ja erilaisia taskuja ja remmejä löytyy tarpeeksi.
Idan reppu: Osprey Exos 48 (paino: 1200 g)
Ostin tämän repun sen tarkempia taustatutkimuksia äkilliseen tarpeeseen – olimme lähdössä pyöräilymatkalle Ahvenanmaalle, ja tarvitsin jonkun repun varusteille. Exos 48 sattui olemaan Partioaitta Outletissa hyvään hintaan, ja se lähti mukaan.
Nyt myöhemmin olen ollut valintaani suht tyytyväinen ja ihmetellyt, että näinkin vähällä perehtymisellä löytyi hyvin selkään isutva reppu. Exos 48:a ei lasketa rinkaksi, sillä siinä on vain kevyt tukirakenne. Tämän ansiosta reppu tosin on hyvin kevyt, ja tilavuudeltaan myös ollut sopiva niin viikon vaellukselle Haltilla kuin yhden yön retkilläkin. Taskuja löytyy kivasti ja muutenkin toiminnallisuudet ovat hyvät; ainoa miinus tulee tämän kokoisille kevyille repuille tyypillisestä ratkaisusta, jossa reppua voi täyttää vain päältä. Kun repun täyttää optimaalisesti (eli esim. makuupussi alimmaiseksi), joutuu koko höskän tyhjentämään maahan päästäkseen käsiin alimpana oleviin tavaroihin.
NUKKUMINEN
Kuisman makuupussi: Fjällräven Abisko Three Season regular (paino: 1300 g)
Suosittu, perushyvä kolmen vuodenajan makuupussi. Helteisinä kesäöinä pussia on yleensä tullut käytettyä vetoketjut auki kuin "peittoa". Toimii oikein hyvin, kun päällä on jokin ohut pitkähihainen kerrasto. Makuupussin saa pakattua kompressiopussin (esim. Ortlieb PS 10 Compression Dryback 12L) avulla hieman pienempään tilaan, joka helpottaa rinkan pakkaamista.
Idan makuupussi: Frilufts Pacaya 10 (paino: 1100 g)
Tämänkin tuotteen ostin suht ekstemporee, sillä tarvitsin jotain (kesä)reissua varten makuupussin ja näin tämän Partioaitan alennuksessa. Tämä onkin puhdas kesäpussi (comfort +10 °), eikä tämän kanssa ole asiaa metsään yhtään vilpoisemmilla säillä. On toiminut kesäpussina tosi hyvin, mutta jos suunnitelmissa on retkeily keväällä tai syksyllä, niin valitsisin jonkun muun pussin. Plussaa on ehdottomasti pussin keveys painossa ja kompressoituminen suhteellisen pieneen tilaan (molemmat kesäpusseille ominaista).
Kuisman makuualusta: Therm-a-Rest NeoAir XTherm Sleeping Pad (paino: 430 g, R-arvo: 6.9)
Hankin alustan talvivaellusta varten, mutta tuntuu toimivan ihan yhtä hyvin myös kesällä. Käytetty niin laavulla nukkuessa kuin teltassakin.
Plussaa keveydestä ja kätevästä venttiilistä. Miinusta aika kapeasta mallista, joskin tarjolla tästä alusta myös leveämpi malli. Jotkut moittineet kahinasta, mutta minua se ei ole haitannut yhtään. Kaiken kaikkiaan todella laadukas makuualusta ympärivuotiseen käyttöön (R-arvo: 6.9)!
NeonAirin lisäksi olen nukkunut myös vaahtomuovialustoilla sekä kesäkäyttöön tarkoitetuilla ilmatäytteisillä patjoilla.
Idan makuualusta: Exped Airmat UL Lite M Unisex (paino: 350 g, R-arvo: 1.3)
Kuismalta peritty ilmatäytteinen makuualusta, joka sopii kesäkäyttöön. Mukavuudessa voittaa solumuovialustat (varsinkin, jos nukkuu kyljellään), mutta ei mielestäni paras tai mukavin alusta. Tuntuu hieman uimapatjalta, ja pitkittäissuunnassa olevat "urat" eivät ole yhtä hyviä kuin vaakasuunnassa olevat (kuten Kuisman alustassa). Tämäkin pääsääntöisesti kesäkäyttöön R-arvonsa vuoksi, viileämmillä säillä lisäeristystä saa lisäämällä solumuovisen alustan alle.
Kaiken kaikkiaan tämä on ihan hyvä alusta, mutta jos olisin ostamassa ensimmäistä ilmatäytteistä alustaa, ostaisin saman tien hieman kalliimman mutta ns. paremman alustan (esimerkiksi tuon XThermin).
molempien makuupussilakanat: Frilufts Silk Mummy Liner (paino: 120 g)
On varmasti makuasia, haluaako käyttää makuupussilakanaa, mutta me ainakin suosittelemme sellaista jo ihan makupussin suojaamisen vuoksi (pussilakana on helpompi pestä kuin makuupussi). Lisäksi todella kuumina öinä pussilakana toimii jo itsessään makuupussin korvikkeena. Ostimme omamme alennusmyynnistä, joten kannattaa seurata tarjouksia. Valitsimme silkkiset pussit puuvillaisten sijasta, sillä silkki kuivuu nopeammin ja mukautuu lämpötiloihin paremmin (kuumalla tuntuu viileältä, viileällä lämmittää).
molempien retkityynyt: Cocoon Travel Pillow (paino: 179 g)
Erilaisista vaatteista koottuihin "tyynyihin" kyllästyttyämme hankimme Prismasta puhallettavat retkityynyt. Olemme olleet tyytyväisiä, vaikka eivät nämäkään mitään luksusversioita ole.
KUISMAN VAATTEET PÄÄLLÄ
Luonnollisesti vaatetukseen vaikuttaa retken aikana vallitseva sää. Tässä jutussa keskitymme lämpimien, sateettomien päivien varusteisiin.
jalkineet: Hoka One One Clifton 7 M (paino: 247 g)
Kun tarkoituksena ei ole tehdä varsinaista vaellusta vaativassa maastossa, suosin vaelluskenkien sijaan mukavia jalkineita: Hokan lenkkarit tuli alunperin hankittua alesta juoksemista varten, mutta tuntuvat niin mukavalta jalassa, että olen käyttänyt näitä useammin ihan muuten kuin lenkkeillessä. Myös retkikenkinä.
Toinen suosikkivaihtoehto lyhyitä siirtymiä varten on Adidaksen Terrex Free Hikerit. Cliftoneihin verrattuna korkeampi varsi antaa tukea epätasaisempaan maastoon.
paita: H&M:n tekninen t-paita
Kun retki on mallia lyhyt, riittää tälläinen perustekninen urheilupaita (sään mukaan joko lyhyt tai pitkähihainen). Pidemmälle matkalla ottaisin merinovillaisen hajuhaittojen vuoksi.
housut: H&M:n urheilushortsit
Usein tulee käytettyä retkellä samoja urheilushortseja joissa käyn salilla ja lenkillä. Vetoketjut taskuissa melkein pakollinen juttu.
sukkina yleensä kesäisin lyhytvartiset H&M:n urheilusukat tai sitten pitkävartiset ja paksummat vaellussukat
lippis tai muu päähine (keväällä/syksyllä mukana usein myös kevyt pipo)
IDAN VAATTEET PÄÄLLÄ
jalkineet: Lowa Renegade GTX -vaelluskengät (1 111 g) tai Adidas Ultraboost -lenkkarit
Riippuen hieman maastosta valitsen joko Itävallasta ostamani vaelluskengät tai Adidaksen lenkkarit.
paita: Patagonian t-paita
Useimmiten kesällä pidän retkeillessä puuvillaista t-paitaa. Merinovillainen paita olisi materiaalinsa puolesta parempi (hengittävyys, hajuhaitat, kuivuminen), mutta t-paitoja on löytynyt kotoa enkä ole raaskinut vielä hankkia merinovillaista.
housut: Fjällraven Abisko Trekking Tights
Housuina minulla on useimmiten Fjellun vaelluslegginsit, jotka olivat tosi hyvä ostos! Näissä löytyy reisitaskut sekä vahvikkeet niin polvissa kuin pepussakin, joten ovat tosi monipuoliset käytössä. Jos on todella kuuma, puen Hennesin lyhyen urheilshortsit. Lisäksi kaapista löytyy myös Fjellun Keb-vaellushousut, jotka ovat kuumille kesäsäille vähän turhan lämpimät, mutta niistä eivät hyttyset pure läpi.
sukkina Niken lyhyet urheilusukat tai kesävaellussukat (pidmepi varsi).
KUISMAN VAATTEET REPUSSA
tuulitakki: Patagonia Houdini Jacket (paino: 105 g)
Hyvä, erittäin kevyt tuulitakki. Käy niin lisäeristeeksi leiriin kuin aktiivisempaankin liikuntaan. Mahtuu pieneen tilaan, ja pakkautuu omaan taskuunsa.
housut: Asicsen juoksutrikot tai vaellushousut
Usein lyhyille retkille tulee valittua mukavuus syistä vaellushousujen sijaan juoksutrikot, joiden päällä shortsit. Jos taas sää on viileämpi tai on muuten tarvetta säilyttää tavaroita taskuissa, valitsen kaapista Tierran vaellushousut.
fleece: Patagonia R1 Fleece Pullover (paino: 332 g)
Jätän välillä kesäisin leiritakin pois ja käytän illan viiletessä fleeceä. Käytettynä hankittu Patagonian R1 on tähän tarkoitukseen mainio valinta (sopii toki moneen muuhunkin). Retken tyypistä riippuen olen valinnut toisinaan mukaan myös Helly Hanssenin mikrofleecen tai Montane Allez Micro Hoodien.
leiritakki: Patagonia Nano Puff Jacket (paino: 337 g)
Pieneen tilaan pakkautuva kevytuntuvatakki. Tarpeeksi lämmin keväästä syksyyn. Suosittelen!
kerrasto nukkumiseen/lisävaatteeksi: Mons Royal Merino Base Layer & Aclima Lightwool Longs Mens
Pitkähihainen, ohut merinokerrasto toimii hyvin lisälämmikkeenä tai vaikka nukkuessa makuupussi auki.
IDAN VAATTEET REPUSSA
tuulitakki: SOC TCS Wind (paino: 146 g)
Vuosia sitten koiralenkeille ostettu kevyttuulitakki on päässyt uudelleen käyttöön retkeilytarkoituksessa. Ei kevyin tai hienoin vaihtoehto, mutta toimii tarkoitukseensa hyvin!
housut: jos päivällä jalassa on shortsit, pakkaan reppuun mukaan pitkiksi housuiksi jommat kummat aiemmin mainituista Fjellun housuista.
fleece: Patagonia Micro D Snap-T (paino: 196 g)
Kesäsäillä tämä Patagonian superohut ja kevyt fleece riittää hyvin – fleece on yllättävät lämmin keveyteensä nähden! Materiaali on mukavan pehmeää ja kuivuu myös nopeasti.
leiritakki: Arc'teryx Cerium LT Hoody (paino: 305 g)
Viime kesän alennusmyynneistä tehty mieletön löytö, Arc'teryxin kevytuntuvatakki! Tämä on todella mukava päällä ja hyvin monipuolinen käyttää – lämmittää kylmällä, mutta ei hiosta. Käytän tätä leiritakkina iltaisella, mutta myös viileämmillä kesäsäillä takkina vaikka koiralenkeillä.
kerrasto nukkumiseen/lisävaatteeksi: Devold Breeze Half Zip Neck -paita ja Breeze Long Johns -housut
Ohut merinokerrasto nukkumiseen tai yllättäviin illan viluisuuksiin.
leirikenkinä meillä on Prismasta ostetut halpis-Crocsit
leirisukat eli pitkävartiset, mummon kutomat villasukat
kesäisin mukana yleensä myös uikkarit ja pieni retkipyyhe
MAJOITE
teltta: Nordisk Halland 2 LW (paino: 1500 g)
Hankimme tämän tanskalaisen valtimastajan teltan kesän 2020 roadtrippiä varten ja olemme olleet siihen todella tyytyväisiä. Paras hinta löytyi tutkimalla netissä erilaisia Eurooppalaisia verkkokauppoja.
Vaikka Halland 2 on kevyt, on se yllättävän tilava kahdelle hengelle, ja istuakin sisällä voi. Teltta pakkautuu pieneen tilaan ja mahtuu siksi hyvin myös rinkkaan. Kokemuksiemme mukaan teltta kestää kovaakin sadetta. Ehkä ainoa moite on putkitelttamainen malli, joka ei aina mahdollista pystytystä ahtaampiin paikkoihin.
Teltan lisäksi olemme yöpyneet myös laavuissa, autiotuvissa ja on muutamilla retkillä ollut myös riippumatto + tarppi -yhdistelmiä.
KEITTIÖ
Meillä on yleensä ollut tapana jakaa painoa kahden rinkan välille jolloin minä kannan esimerkiksi teltan ja enemmän ruokaa, Ida useimmat keittiötarvikkeista. Tässä kuitenkin listattuna mitä kaikkea olemme yleensä pakanneet mukaan.
retkikeitin: joko leiripaikan tulet, kaasu-Trangia 25-3 UL ja lisäosat (1 200 g) tai MSR PocketRocket 2 (73 g)
Ollaan käytetty näistä kaikkia aika tasapuolisesti. Jos on tulentekomahdollisuus, olemme yleensä tehneet ruoat nuotiopaikalla. Jos on metsäpalovaroitus tai tarkoituksena on keittää vain vettä tai muuta yksinkertaista, käytämme yleensä Trangiaa (polttopuita tulee käyttää säästeliäästi ja harkiten). Se on perusvarma keitin, helppo käyttää ja Kuismalle tuttu jo varusmiesajoilta. Meillä on lisäksi Trangiassa "lisäosina" kahvipannu ja leikkuulauta. Käteviä molemmat!
PocketRocket on ollut käytössä lähinnä jos pitää karsia kantamuksista pidemmän siirtymän vuoksi. Hyvä peli toki sekin!
retkikeittimen kaasua, esim. Primus Summer gas
ruokailuvälineet: ihan makuasia millä tykkää kukin syödä, meillä Light My Firen titaaniset luhat.
puukko: tällä hoituu niin kiehiset kuin makkarapaketittien auvaus. Meidän puukko on Iisakki Järvenpään käsintehty puukko
vesipullo/vesirakko: määrä riippuu retkipaikan sijainnista, retken pituudesta ja siitä, tarvitaanko vettä kokkailuun. Yleensä repuissa on mukana 1–3 käytettyä 1,5 litraista muovipulloa.
mukit ja lautaset
SEKALAISET
hygieniapussi, sis. hammasharja, -tahna, saippuaa yms.
otsalamppu
istuinalunen, toisinaan otan myös vaahtomuovisen makuualustan istuimeksi
silmälaput/korvatulpat (kirkkaassa kesäyössä harmina saattaa olla niin linnut kuin naapuriteltan sankaritkin!)
joskus otamme mukaan myös järjestelmäkameran tai jotain muuta viihdykettä kuten esim. kirjoja (kukin tyylillään!)
ensiapu-pussi jossa mm. laastareita, sidetarpeita, puhdistusainetta, särkylääkettä ja punkkipihdit
varavirtalähde johtoineen
jesari-teippirulla/nauhaa/rautalanka tms.