Miten aloittaa retkeily?
Oletko miettinyt retkeilyharrastuksen aloittamista, mutta et ihan tiedä mistä lähteä liikkeelle?
Kokosimme tähän postaukseen Ulkomatkan vinkit alkuun pääsemiselle, meidän omiin kokemuksiimme nojaten. Aina on hyvä muistaa, että koneneimmatkin konkarit ovat joskus olleet ensimmäistä kertaa yötä luonnossa!
AIVAN ALUKSI: RETKIETIKETTI
Ennen kuin edes alat pohtimaan ensimmäistä rekteilykokemusta, opettele jokaisen luonnossaliikkujan retkietiketti:
1. Kunnioita luontoa – älä muuta sitä.
2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä.
5. Älä roskaa.
Lue lisää retkietiketistä Luontoon.fi-sivustolta.
RETKEILYÄ ON MONENLAISTA
On olemassa monia tapoja retkeillä: päiväretket, yön yli retket, vaellukset... Ulkomatkan mielestä retki voi aivan hyvin olla myös eväskaakaon juonti sadan metrin päästä kotoa kannonnokalla. Ei ole mitään ainoaa oikeaa tapaa retkeillä, ja tärkeintä onkin löytää itselleen mieluisimmalta tuntuva tapa.
Jos et ole koskaan liikkunut luonnossa suunnitelmallisesti, kannattaa aloittaa päiväretkistä. Etsi retkikohteita esimerkiksi Luontoon.fi-sivustolta, Uuvista (Uudenmaan retkeilykohteet) tai vaikka täältä Ulkomatkasta ;) Muista, että retkeilyn onnistumista ei mitata kuljetuissa kilometreissä, vaan voit aivan hyvin kävellä kaksi kilometriä ja nauttia luonnosta eväiden kanssa kolme tuntia.
Kun olet saanut tuntumaa luonossa liikkumiseen, syömiseen ja repun tai rinkan kantamiseen, voit alkaa pohtia yön yli retkeä. Useamman päivän vaellukselle kannattaa lähteä vasta sitten, kun retkeilyn perustaidot ovat hallussa ja luotat varusteisiisi.
Jos retkelle lähtö jännitää, voit aina kertoa retkeilyä harrastavalle ystävälle haaveistasi ja kysyä, voisitteko lähteä yhdessä sinun ensimmäiselle retkellesi.
VARUSTEET
Retkeilystä voi nykypäivänä tehdä hyvinkin varustekeskeisen lajin. On tietenkin totta, että jotkut varusteet ovat enemmän pakollisia ja hyödyllisiä kuin toiset, mutta yllättävän vähällä ja "tavallisella" pärjää alkuun. Varsinkin päiväretkille varustetta tarvitsee vähemmän, yön yli retkelle luonnollisesti enemmän.
Sateettomana kesäpäivänä on helpoin aloittaa retkeily – tällöin ei tarvitse pakata reppuun kaikkea sadekerrastosta vaihtopitkiksiin ja kevytuntuvatakkeihin. (Disclaimer: Suomen sää voi tietenkin olla arvaamaton, ja esimerkiksi tuntureilla sää vaihtuu todella nopeaan. Maalaisjärjen käyttö siis kohdallaan!) Kesäiselle päiväretkelle sopivat vaatteet lötytyvätkin aika varmasti jo valmiiksi kotoa: shortsit tai vaikka legginsit, lyhyt- tai pitkähihainen t-paita, tuulitakki ja hiertämättömät kengät, esimerkiksi lenkkarit. Urheiluvaatteet ovat hyviä retkeilyvaatteita varsinkin alkuun. Puuvillaset vaatteet ovat mukavia, mutta kastuttuaan (hiestä, vesisateesta...) niillä kestää kuivua kauan. Merino on mukava ja hengittävä päällä myös kesällä, ja kuivuu nopeasti!
Ulkomatka kannustaa vastuullisuuteen myös varusteiden suhteen! Älä osta omia varusteita heti, sillä tällöin teet todennäköisemmin virhehankintoja. Alkuun suosittelemme varusteiden lainaamista esimerkiksi ystäviltä tai vuokraamista. Sen lisäksi, että laadukkaiden varusteiden omaksi hankkiminen on kallista, testaamalla erilaisia varusteita (esimerkiksi telttoja ja rinkkoja) saat tuntumaa siihen, mikä olisi omaan käyttöön toimivin. Tämä helpottaa myöhemmin ostopäätöstä tehdessä.
Varusteita voi vuokrata esimerkiksi näistä paikoista:
Partioaitta 356-klubin retkeilyvarusteiden lainauspalvelu
Partioaitan lainauspalvelu on ilmainen klubin jäsenille. Klubiin liittyminen on ilmaista. Lainausaika on 48 tuntia ja lainattavissa tuotteissa on pantti. Toimii valituissa Partioaitta-myymälöissä ympäri Suomen.
Katve
Katveesta saa vuokrattua sekä yksittäisiä tuotteita että esimerkiksi valmiiksi pakattuja rinkkoja. Toimii Turun ja Helsingin alueella.
Retkirent
Voit vuokrata muiden kanssaretkeilijöiden varusteita. Toimii ympäri Suomen.
Ennen kuin lähdet sinulle vieraiden varusteiden kanssa luontoon, kokeile varusteiden käyttöä ensin: pystytä teltta takapihalle tai valmista retkikeittimellä lounas lähipuistossa. Meidän ensimmäiselle yön yli retkelle lainasimme Idan siskolta (valtavan kokoisen) teltan, jonka pystyttämistä ja siinä nukkumista harjoittelimme Idan lapsuudenkodin pihalla. Makuualustoina molemmilla oli ohut lainattu solumuovialusta. Ida oli ostanut aiemmin Partioaitan alennusmyynneistä makuupussin, Kuismalla pussi oli lainassa. Tyynyiksi kannoimme metsään ihan tavalliset tyynyt tyynyliinoineen, eväinä keittelimme kerran testatulla Trangialla pussipastaa ja aamupuuroa, muuten söimme notski-makkaraa ja täytettyjä leipiä.
Tulemme kirjoittamaan vielä erillisen pihistä & panosta -tyylisen kirjoituksen varusteista.
RETKIRUOKA
Retkiruokia on myös monenlaisia! On ihan yhtä okei syödä metsässä kotona tehtyä eväsleipää kuin kikkailla kuumilla kivillä paistettavien itse pyydettyjen kalafileiden kanssa. Ennen omien kuivaruokien valmistamista on muutamia helpompia tapoja nautia eväistä retkillä.
Luvallisilla nuotiopaikoilla tai retkikeittimellä saa tehtyä monipuolista lämmintä ruokaa. Tulemme kirjoittamaan helpoista retkiruoista oman jutun myöhemmin, mutta aloittaa voi aivan hyvin makkaran paistolla, lämpimillä nuotioleivillä (leivän päälle esimerkiksi juustoa, suolakurkkua ja tomaattia) tai vaikka pussipastalla. Myynnissä on myös erilaisia valmiita kuivaruokia, johon lisätään vain kuuma vesi.
Retkiruoat voi hyvin valmistaa myös kotona ennakkoon! Keitä termariin kahvit, täytä eväsleivät tai keitä mukaan kananmunat. Ruokatermokseen voi valmistaa kotona valmiiksi lämpimän ruoan, esimerkiksi keittoa tai pataa. Myös yön yli -retkille voi lähteä hyvin ilman keitintä tai nuotiota. Voit pakata lähtiessä mukaan jäädytetty vesipullo, joka toimii aluksi kylmäkallena eväille ja lopuksi juomavetenä sinulle. Helpot aamiaiset -postauksessa kerroimme myös vaihtoehtoja ei-valmistusta vaativiksi aamiaisvaihtoehdoiksi.
LINKKIVINKKEJÄ
Meidän kokemamme mukaan retkeilijät jakavat mielellään tietoa ja vinkkejä niin kohteista (paitsi salaisista sienestyspaikoista) kuin hyväksi havaituista varusteistakin. Kysy siis rohkeasti joko retkeilevältä ystävältä tai netissä lisävinkkjeä! Myös Ulkomatkan kommenttikenttä on auki lisäkysymyksille :)
Tässä muutama linkkivinkki lisätiedon hankkimiseen:
Luontoon.fi
Vaellus-ryhmä Facebookissa
Retkeily- ja vaellusvarusteita -ryhmä Facebookissa
Jodelin @eräily-kanava