Onko retkeily talvella ihan mahdotonta?

 

Vaikka retkeily sulan maan aikaan olisi jo tuttua, voi retkeiyinto hiipua pakkassäiden ja lumikinosten saapuessa tutuille retkeilyreiteille. Retkeilyn ei kuitenkin tarvitse jäädä pauselle talvikaudeksi!

Talviretkeily on hauskaa ja virkistävää, ja talviretkien aikana on mahdollisuus kokeilla myös omia rajojaan (turvallisuus kuitenkin huomioiden!). Monille voi helposti tulla mielikuva, että talvella retkeillessä tulee aina kylmä ja kaikki on epämukavaa, mutta oikeilla varusteilla voi niissä tutuissakin metsissä tehdä talvella päiväretkiä tai vaikka yöpyäkin useamman yön putkeen.

Ulkomatka kokosikin pienen vinkkipaketin niille, jotka eivät ole vielä päässeet täysillä talviretkeilyn makuun, mutta jotka eivät kuitenkaan malta rajoittaa retkeilyään vain lämpimiin säihin.

 
 

YLEISTÄ

Mikäli kokemusta talviretkeilystä on vain vähän tai ei ollenkaan, kannattaa tuntumaa lumisessa luonnossa liikkumiseen hakea ensin päiväretkiltä. Yöpyä ulkona kannattaa talvella vain silloin, kun on varma omista taidoistaan sekä varusteistaan. Pakkasyöt vaativat retkivarusteilta paljon, eikä ulos yöksi ole menemistä ilman kunnon varusteita.

On myös muistettava, että talvisin valoisan aika on huomattavasti lyhyempi. Kannattaakin varmuuden vuoksi ottaa aina esimerkiksi otsalamppu mukaan. On myös huomioitava, että puhelimien ja kameroiden akut (kuten myös otsalampun akku/patteri) tyhjenevät kylmässä nopeammin, joten tällaiset akulliset laitteet tulee pitää lämpimänä. Parhaiten se onnistuu takin alla, mahdollisimman lähellä kehoa.

REITISTÄ JA KULKEMISESTA

Lumessa liikkuminen on sulan aikaan verrattuna hitaampaa, varsinkin jalkaisin. Paljon riippuu myös lumen määrästä ja koostumuksesta. Talvella tuttuja maisemia on kuitenkin helppo tutkia myös uusista näkökulmista varsinkin lumikenkien tai suksien avulla, kun polut eivät enää määritä reittejä. Jos jäät ovat tarpeeksi paksut ja kestävät, tarjoavat nekin uudenlaisia reittimahdollisuuksia. Talvella retkeilyvarusteita (tai seurueen pienimpiä seikkailijoita) voi myös helposti kuljettaa pulkalla tai ahkiolla.

Erilaisia suksia ja lumikenkiä on markkinoilla monenlaisia, mutta testailemaan sellaisia pääsee helposti välinevuokrauksen avulla. Helsingissä esimerkiksi Liizi vuokraa kaikenlaisia talviretkeilyn varusteita, ja myös Partioaitan vuokrauspalvelussa on saatavilla esimerkiksi lumikenkiä ja liukulumikenkiä.

 
 

VAATTEISTA

Talviretkeilyssä avainsana pukeutumisessa on kerrostaminen. Liikkuessa tulee helposti lämmin, mutta esimerkiksi taukopaikalla paikallaan oleskellessa puolestaan vilu tulee nopeasti. Kun kotoa lähtiessä ulos astuessa on hieman viileää, on silloin luultavasti sopivasti päällä aktiivisen liikkumisen ajaksi.

Kerrostamisen lisäksi talvella korostuvat lämpimät materiaalit. Luonnonmateriaalit, kuten villa ja untuva, pitävät sinut paremmin lämpimänä kuin esimerkiksi polyesteri-täytteiset takit.

Talviretkellä vaatteita tulee yleensä neljä kerrosta: aluskerros, välikerros, kuorikerros ja eristekerros. Kolme ensimmäistä kerrosta ovat yleensä yllä liikkeessä, ja neljäs kerros, eli eristekerros, pysähdyksissä taukopaikalla tai leirissä.

Aluskerrokseksi sopii esimerkiksi lämmin merinokerros. Välikerrokseksi voi pukea yläosaan esimerkiksi fleecen tai villapaidan ja alaosaan retkeilyhousut. Kuorikerros on kerros, joka pitää tuulta ja kosteutta. Eristekerroksella puolestaa tarkoitetaan lämmintä kerrosta, kuten untuvatakkia tai toppahousuja.

Muista pukea myös tarpeeksi lämpimät käsineet ja kengät sukkineen. Jos kenkiin mahtuu, voit lisätä niihin myös lämmittävät pohjalliset. Huomioi kuitenkin, etteivät kengät saa puristaa, sillä silloin jalat kylmettyvät nopeammin.

Talvella vaatteiden kastuminen on paljon kriittisempää kuin kesällä. Mukana onkin hyvä olla esimerkiksi vaihtosukat tai hansikkaat. Mikäli kerrospukeutuminen ja oikea vaatemäärä on vielä hakusessa, kannattaa reppuun ottaa mielummin liikaa kuin liian vähän vaatetta.

 
 

EVÄISTÄ

Talvella retken eväissä kannattaa huomioida erityisesti ulkoilman lämpötila – kun on pakkasta, myös eväät kylmenevät, kohmettuvat ja lopulta voivat jäätyä. Myös juomavesi jäätyy helposti!

Eväissä kannattaakin huomioida eväiden nestepitoisuus – mitä enemmän eväissä on nestettä, sitä herkemmin ja nopeammin ne jäätyvät. Kuitenkin juoma- tai ruokatermarissa kuljettaessa eväätkin säilyvät pidempään sulana ja jopa lämpimänä.

Kylmässä säässä on kuitenkin se hyvä puoli, ettei tarvitse pohtia ruokien pilaantumista lämpimän sään vuoksi ;)

Talviretkellä lämpimät eväät maistuvat herkulliselle, joten mikäli taukopaikalla on mahdollisuus lämpimään ruokaan, kannattaa se hyödyntää. Mikäli käytät nuotiota, muista kuitenkin käyttää puita säästeliäästi – huomioi myös, että kylmällä säällä sekä nuotion syttyminen että ruoan lämpeneminen voi olla hitaampaa kesäretkiin verrattuna. Retkikeitinten kohdalla kannattaa huomioida, että kaasu toimii pakkasella epävarmasti.

Talvella lumen sulattaminen vedeksi voi kuulostaa hyvältä idealta, mutta varsinkin päiväretkillä se ei ole kannatavaa. Lumen sulattaminen vedeksi on hidasta ja tehotonta – isosta kattilallisesta lunta tulee vain pieni tilkka sulaa vettä. Jos kuitenkin päädyt sulattamaan veden lumesta, muista lisätä kattilan pohjalle siemenvesi, eli pieni tilkka sulaa vettä. Ilman siemenvettä lumi höyrystyy nopeasti, ja mahdollisuus kattilan puhkipalamiseen kasvaa.

Eväiden ja juomien määrässä kannattaa huomioida talvella ja kylmällä kasvava energiankulutus. Varaa siis tarpeeksi paljon ja tarpeeksi energiapitoista evästä mukaan, vaikka retki suuntaisikin vain lähimetsään!


Nousiko mieleen kysymyksiä talven retkeilystä? Heitä kysymys kommenttiboksiin! Voit tutustua myös Luontoon.fi -sivuston kattavaan talviretkeily-osioon.

 
Edellinen
Edellinen

Reittimatka: Suomen road trip 2021

Seuraava
Seuraava

Varusteet yön yli retkelle kesäaikaan