Lähilähtö: Helpot päiväretket Helsingin saariin
Kesä ja Helsinki – mikä täydellinen kombo! Kesä-Hesan ei tarvitse olla vain kuumaa asfalttia ja kerrostaloasunnossa hikoilua, sillä Helsinki on täynnä merenrantaa ja upeita luontokohteita. Mutta minne suunnata, kun Suomenlinna ja Hietaniemen uimaranta on jo nähty?
Ulkomatka on jo usean vuoden ajan kolunnut läpi ihanimpia kesä-Helsingin kohteita, ja haluamme jakaa löydöksemme myös teille. Tässä osassa jaamme merellisiä kohteita, joihin pääsee helposti ilman autoa yhteysveneellä. Useimmat kohteet ovat myös koiraystävällisiä ja ne on hyväksynyt Ulkomatkan kriittisin seikkailija, Midi-koira.
RETKET HELSINGIN SAARIIN
Huom! Tiedot perustuvat vuoden 2021 tietoihin. Muutokset mahdollisia, tarkasta aina ajankohtainen tieto.
ISOSAARI
Isosaari on 76 hehtaarin kokoinen saari Helsingin ulkosaaristossa. Se avattiin yleisölle vasta vuonna 2017 – vuoteen 2014 asti saari oli aktiivisesti Puolustusvoimien käytössä. Saarella on pitkä ja mielenkiintoinen historia, ja ensimmäiset asukkaat saari sai jo 1800-luvulla. Vanhana sotilassaarena saari ei ole täysin avoin yleisölle, ja myöskin luonnonsuojelun vuoksi osa rannoista on rajattu pois käytöstä (Isosaarella pesii merikotkia).
Isosaareen pääsee yhteyslaivalla Kauppatorilta, ja lipun hinta aikuiselle on 20 euroa (meno–paluu). Lippu kannattaa ostaa etukäteen verkkokaupasta, sillä kauniimpina kesäpäivinä saarelle voi olla muitakin innokkaita matkaajia. Matka-aika on noin 40 minuuttia. Koirat ovat yhteysalukselle ja saarelle tervetulleita!
Isosaaressa voi telttailla telttailuun varatulla alueella (maksu 10 euroa / teltta) ja sielä löytyy myös vuokrattavia Nollamökkejä. Löytyypä saarelta myös ravintoloita, golf-kenttä, saunoja, hiekkaranta ja grillauspaikka.
PIHLAJASAARI
Pihlajasaari sijaitsee Hernesaaren edustalla, ja on legendaarinen kesän ulkoilusaari hiekkarantoineen ja puisine uimakoppeineen. Saarella on upea monimuotoinen luonto metsineen, rantoineen ja kallioineen, sekä hienoja 1800-luvulla rakennettuja huviloita.
Pihlajasaareen liikennöi JT-Lines sekä Ruoholahdesta ja Merisatamasta. Meno-paluu -lipun hinta aikuiselle on 7,50 euroa, ja liput voi ostaa verkkokaupasta. Lähtöjä on noin kymmenen päivässä ja matka sujuu 10–15 minuutissa (riippuen lähtölaiturista). Saarella on myös vierasvenesatama. Aiemmin koirat eivät olleet saarelle tervetulleita, mutta kesästä 2020 eteenpäin myös koiria saa ulkoiluttaa saarella, jee!
Myös Pihlajasaaressa voi telttailla! Itäisestä Pihlajasaaresta löytyy teltoille varattu alue, ja siellä voi telttailla viikonloppuisin perjantaista kello 12:00 maanantaihin kello 12:00 asti. Telttailu maksaa 15 euroa/vuorokausi. Muita palveluita ja tekemistä saarella: uiminen ja loikoilu hiekkarannalla tai kallioilla, luontopolku, keittokatoksia polttopuineen, ravintola ja varaussaunoja.
Uimarannan lisäksi Läntisessä Pihlajasaaressa pääsee kallioilta uimaan portaita pitkin. Ohi kulkevat myös laivat Länsisatamaan.
VALLISAARI JA KUNINKAANSAARI
Keväällä 2016 yleisölle avautuneet Vallisaari ja Kuninkaansaari ovat aivan Suomenlinnan tuntumassa ja täynnä sotilashistoriaa sekä upeaa luontoa metsineen ja lampineen. Vuosien saatossa saaret ovat toimineet niin luotsien tukikohtana kuin asevarastonakin. Enimmillään saarella on asunut jopa 300 henkilöä, ja siellä on ollut niin koulu, kauppa kuin partiokin! Vuoden 1996 jälkeen saarella ei ole enää asuttu, ja saaren sotilaallinen raivaaminen aloitettiin vuonna 2008.
Sotilashistoriansa vuoksi liikkuminen ja tekeminen saarilla on rajattua. Vallisaaren eteläosa on toistaiseksi kokonaan suljettu poliisilain nojalla. Lisäksi avotulen tekeminen saarilla on ehdottomasti kielletty – vuonna 1937 Vallisaarella tapahtui suuri ammusvaraston räjähdys, jonka vuoksi maaperässä voi olla räjähtäviä aineita.
Vallisaareen liikennöi Suomen Saaristokuljetus Kauppatorilta ja matka-aika suuntaan on noin 20 minuuttia. Lauttalipun hinta on aikuistelle 8,49 euroa, ja se on päivälippu – lippu oikeuttaa yhteen menoon ja yhteen paluuseen Kauppatorilta, minkä lisäksi lippu kelpaa nks. "Ympyrälinjalla" joka liikennöi Vallisaaren, Suomenlinnan ja Lonnan välillä. Liput voi (ja kannattaa) ostaa etukäteen verkkokaupasta. Koirat ovat tervetulleita niin lautalle kuin saareen.
Vallisaaressa tai Kuninkaansaaressa ei voi telttailla. Yöpyminen Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa on kuitenkin sallittu Tentsile-puumajoitteissa Kuninkaansaaressa, omassa veneessä retkisatamassa Torpedolahdella ja Kuninkaansaaren muuntajassa. Saarilta löytyy myös muutamia kahviloita sekä vuokrattava sauna.
Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa on sekä sotilaallisia rakennuksia että upeaa luontoa.
VARTIOSAARI
Vartiosaari sijaitsee Itä-Helsingissä ja on yksi Helsingin parhaiten säilyneitä huvilayhdyskuntia. Saaren 57 huvilasta noin puolet on Helsingin kaupungin omistamia ja vuokrattu erilaisille yhteisölle ja saarella asuu vakituisesti parisenkymmentä henkilöä ympärivuotisesti. Museovirasto on luokitellut Vartiosaaren valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Huviloiden lisäksi saarella on monipuolinen luonto metsistä niittyihin ja jäkäläkarukkoihin. Helsingin luontotietojärjestelmän mukaan yli puolet saaren pinta-alasta on arvokkaita luontokohteita (kasvillisuus, metsät, geologia, linnusto), minkä lisäksi koko saari on luokiteltu tärkeäksi lepakkokohteeksi.
Vartiosaaressa on terveysluontopolku (alle 2 km) sekä eläintalli. Useina kesinä Vartiosaaressa häärii kesätöissä maisemanhoitotehtävissä Haltialan tilan lampaita.
Vartiosaareen liikennöi Suomen Saaristokuljetus Hakaniemestä, Vuosaaresta ja Laajasalosta. Lipun hinta riippuu lähtösatamasta, esimerkiksi Hakaniemi-Vartiosaari on aikuiselta 8 euroa. Lisää tietoa lipuista ja aikatauluista täällä. Kesällä 2020 saareen avattiin myös uusi kutsuvenepalvelu Reposalmentieltä. Kutsuveneen hinta on 2,50 euroa per suunta. Lue lisää kutsuvenepalvelusta täältä. Lemmikit ovat tervetulleita niin saarelle kuin lauttaan.
Vartiosaaressa ei ole nuotiopaikkoja, ja sekä telttailu että avotulenteko on kielletty. Myöskään polkupyöriä ei saa viedä saareen. Vartiosaaresta löytyy kesäkahviloita ja erilaisia gallerioita.
EKSTRA: HIEMAN HELSINGIN ULKOPUOLELLE
SÖDERSKÄRIN MAJAKKA, PORVOO
Porvoon ulkosaaristossa sijaitsee noin tunnin suoran venematkan päässä Söderskärin majakka. Majakka on rakennettu vuonna 1862 ja otettu pois käytöstä 1989. Söderskär ympäristöineen on rauhoitettua luonnonsuojelualuetta ja se on Natura 2000 -alue. Se on yksi Suomen parhaiten säilyneitä majakkamiljöitä ja upea ulkosaariston kohde. Majakassa on näköalatasanne ja myös valohuoneeseen on mahdollista päästä katsomaan.
Majakkaan ja majakkasaareen pääsee tutustumaan päiväristeilyillä, jotka lähtevät Helsingin Kauppatorilta, Vuosaareen Aurinkorannasta ja Sipoon Kalkkirannasta. Kauppatorilta lipun hinta on 72 euroa aikuiselta, ja risteiyn pituus Kauppatorilta on 6 tuntia (olo majakkasaarella 1 tunti 15 minuuttia). Lisätietoja yhteyksistä täällä.
KAUNISSAARI, SIPOO
Kaunissaari sijaitsee Sipoossa, lähes ulkomerellä. Kaunisaaren ulkopuisto on perustettu 1959, ja saarella on monipuolinen luonto sekä hyvät kalastusvedet. Kaunissaari on tunnettu vuokramökeistään, jotka ovat hyvin kysyttyjä. Saarella on myös luontopolku, viisi keittokatosta, uimaranta sekä ravintola. Vuokrattavana on myös erilaisia saunoja. Telttailu Kaunissaaressa on sallittua merkityllä telttailualueella.
Kaunissaareen liikennöi Pörö Line Vuosaaresta. Meno-paluu -lipun hinta aikuiselta on 22 euroa ja matka-aika on noin tunti suuntaan. Lisätietoja lipuista ja aikatauluista täällä.