Reittimatka: Suomen road trip 2020
Kuten kerroimme Ulkomatkan esittelyssä, toteutimme kesällä 2020 molempien haaveen kotimaan roadtripistä. Olimme reissussa heinäkuun, noin neljä viikkoa, ja yhteensä ajoimme noin 6 000 kilometriä.
Tässä postauksessa on yleiskatsaus roadtripiin ja lyhyet täsmävinkit jokaiselle kahdeksalletoista etapille. Opimme reissusta valtavasti, ja tulevia roadtripejä varten olemme taas kokemuksinemme hurjasti viisaampia. Kirjoittelemme joistakin roadtripin etapeista omia postauksiaan, jossa jaamme tarkempia tietoja seikkailuista matkalla.
Mikäli suunnittelet tulevana kesänä hyppääväsi autoon ja valloittavasti kotimaan, ota tästä vinkit matkaan tai vaikka valmis reittiehdotuskin!
KESÄN 2020 ROADTRIP
Vihreällä on merkitty kohteet, joissa yövyimme.
Sinisellä päiväretkien kohteet.
YLEISTÄ MATKASTA
Auto: Emme vielä viime kesänä omistaneet omaa autoa, joten vuokrasimme Europcarilta Kausiauton. Autoksi meille valikoitui suoraan tehtaalta tullut Volkswagen T-Cross automaattivaihteistolla. Otimme autoon lisäksi kilometripaketin (+ 500 km), ja maksoimme lisäpaketin kanssa autosta 749 euroa kuukaudessa. Rajanylitysmaksu Norjaan oli 62 euroa kertamaksuna. Olimme Kausiautopalveluun todella tyytyväisiä, ja kaikki toimi auton ja Europcarin kanssa erinomaisesti.
Budjetti: Matkabudjettimme ei ollut kovinkaan suuri (autoon kuluvien kustannusten lisäksi), sillä olimme suunnitelleet yöpyvämme suurimman osan matkasta ilmaiseksi tai puoli-ilmaiseksi teltassa. Jonkin verran rahaa kului yöpymisiin, yhteensä 303,10 euroa. Tämä summa sisälsi mahdolliset leirintäaluemaksut, hotelli-/huoneistoyöpymiset sekä kalottireitin varaustuvat.
Pakkaus: Olimme pakanneet auton takakonttiin tavarat erillisiin laatikoihin aihealueen mukaan: retkivarusteet, retkivaatteet, ruoat, elektroniikka jne. Puhtaat "päivävaatteet" ja muut (hammasharja, kasvorasva, jne.) olivat pakattu helposti mukaan napattaviin Ikea-kasseihin. Auton takapenkillä näkyvissä (kaikki tavarat eivät mahtuneet takakonttiin) säilytimme makuualustoja, makuupusseja ja telttaa, eli rosvojen mielestä vähemmän kiinnostavaa tavaraa. Pakkaustyyli oli suhteellisen toimiva, mutta ensi kerralla jaoittelisimme tavaroita ehkä hieman toisin. Esimerkiksi nyt meillä oli kaikki ruoanlaittoon tarvittava yhdessä isossa laatikossa, mutta suurinta osaa laatikon tavaroista emme tarvinneet päivittäin. Päivittäiset varusteet (Trangia, mukit, luhat, kahvi, aamugranolat, leikkuulaudat jne.) kannattaisi pakata omaan laatikkoon, ja harvemmin tarvittavat omaansa. Laatikkosysteemi oli siitä kätevä, että ilman sitä auto ei olisi pysynyt kuukautta minkäänlaisessa järjestyksessä.
ETAPPI 1: HELSINKI – LAHTI – VARKAUS – JOENSUU
Matka alkoi pakkautumalla autoon kolmen ihmisen (Kuisma, Ida ja Kuisman sisko), koiran ja tuutin täydeltä tavaraa kanssa. Ensimmäisen päivän suuntana oli Kuisman siskon koti Joensuussa. Matkalla pysähdyimme Lahdessa viemässä Midi-koiran viiden tähden kesälomalle Idan vanhempien luo, josta ajoimme Varkauteen Kuisman isovanhempien luo. Siellä söimme illallista heidän kanssaan, kunnes iltamyöhään kaarsimme Joensuuhun Kuisman siskon luo. Yön nukuimme parvekkeella ilmapatjoilla.
Missä yövyimme: Kuisman siskon luona
ETAPPI 2: JOENSUU – OUTOKUMPU – JOENSUU
Toisena päivänä teimme Kuisman siskon kanssa päiväretken Outokummun vanhaan kaivosmuseoon, ihmettelimme Idan isän nuoruudenmaisemia ja poikkesimme paluumatkalla vielä Joensuun bunkkerimuseossa. Outokummun kaivosmuseo oli mielenkiintoinen, mutta meillä jäi hieman nihkeä maku kassalla tapahtuneesta museokorttisotkusta. Olisimme myös kaivanneet tarkempaa selostusta (kuvia, videoita, kaavioita, pienoismalleja) konkreettisesti siitä, miten malmi on nostettu ja miten/mitä reittiä pitkin sen jalostus eteni.
Missä yövyimme: Kuisman siskon luona
ETAPPI 3: JOENSUU – KOLI
Lähdimme Joensuusta Kolille aikaisin aamulla, ja olimme Luontokeskus Ukon edustalla ennen yhdeksää. Suuntasimme ensin ihastelemaan aamuista Pielistä Ukko-Kolilta, jonka jälkeen kävelimme Mäkrän kierron. Tässä kohden vinkkinä kaikille muillekin: jos haluat käydä Ukko-Kolilla, mene sinne heti aikaisin aamulla. Keskipäivästä eteenpäin Ukko-Koli ja muut viereiset huiput ovat niin tukossa, että siellä ei nauti olostaan (tai maisemista) kukaan. Mäkrän kierrolla on paljon korkeuseroja, joten valitse kunnon varusteet. Matkalla näkyi paljon Luontokeskukselta lähtijöitä, jotka olivat ajatelleet "piipahtaa" vähän syvemmällä kansallispuistossa, ja olivat jyrkissä nousuissa pulassa liian kepeiden kenkien ja kesämekkojen kanssa. Vaellussauvat ovat kiva apu nousuissa ja laskuissa!
Kävelyn jälkeen teimme hetken töitä Luontokeskuksen kahvilassa. Yöksi ajoimme pois Luontokeskukselta Lakkalan telttailualueelle, jossa heräsimme keskellä yötä teltan vieressä (toki aidan toisella puolen) heinää mutustaviin ja muuten vain mekkalaa pitäviin lampaisiin.
Missä yövyimme: Kolin kansallispuistossa, Lakkalan telttailualueella
ETAPPI 4: KOLI – HOSSA
Kolilta lähdimme ajamaan kohti pohjoista ja Hossan kansallispuistoa. Hossassa teimme hetken töitä Luontokeskuksessa, jonka jälkeen kävimme tutkimassa Lounatkosken myllyä. Alunperin suunnittelimme menevämme yöksi Julma-Ölkyn lähtöpaikan viereen Ala-Ölkylle, mutta siellä ei ollut mitään kohtaa jonne teltan olisi saanut pystytettyä. Ajoimme siis turhaan edes-takaisin yhteensä 30 kilometriä / noin tunnin palataksemme yöpymään Jatkonjärven telttailualueelle lähelle Lounatkosken myllyä. Saatuamme teltan pystyyn olimme tooodella väsyneitä, mutta ei auttanut kuin alkaa kasaamaan nuotiota hieman märistä polttopuista ja ihmettelemään teltan vieressä möllöttäviä poroja.
Missä yövyimme: Hossan kansallispuistossa, Jatkonjärven telttailualueella
ETAPPI 5: HOSSA – ROVANIEMI
Jatkonjärvellä nukutun yön jälkeen ajoimme aamusta takaisin (heh, kyllä) Julma-Ölkylle, jossa kiersimme noin 10 kilometrin Ölkyn ähkäisyn. Lounasta söimme Ölkynperän laavulla. Ölkyn ähkäisy oli kiva ja maisemaltaan vaihteleva reitti! Meillä meni kierrokseen muutama tunti, mutta vedimmekin matkan takaisin Ölkynperältä parkkipaikalle aikamoisella turbovaihteella. Vinkkinä: kierrä Ölkyn ähkäisy (tai Ölkyn ylitys) myötäpäivään, jolloin reitin haastavampi osuus on ensimmäisenä.
Julma-Ölkyltä lähdimme puolenpäivän aikaan ja ajoimme Rovaniemelle, josta olimme varanneet sympaattisen pihatalon yöpaikaksi. Useamman yön pusikossa pyörimisen jälkeen suihku ja sauna kiinnostivat, ja halusimme pestä myös nyrkkipyykkiä. Lisäksi halusimme nukkua varmasti hyvät unet ennen pian koittavaa Haltin valloitusta.
Missä yövyimme: Rovaniemellä Casa Arctica Apartmentsin Pirttitien pihatalossa, hinta yhdeltä yöltä 76 euroa
ETAPPI 6: ROVANIEMI – KILPISJÄRVI
Rovaniemellä kävimme ennen Käsivarteen suuntaamista sekä Prismassa että Partioaitassa hoitamassa viimeiset varuste- ja ruokaostokset Haltin huiputusta varten. Pääsimmekin lähtemään eteenpäin Rovaniemeltä vasta 13–14 aikaan, ja paahdoimme läpi Lapin koko päivän. Pysähdyimme Muoniossa sympaattisessa Swiss Cafe Konditoriassa ja muistelimme Alppi-lomaamme. Kilpisjärvellä olimme vasta illalla, ja jännitimmekin mahdummeko Retkeilykeskuksen telttailualueelle lainkaan. Soittelimme useita puheluita matkan varrella tilanteesta, sillä Retkeilykeskuksen henkilökuntakin oli aika ihmeissään yhtäkkisestä matkailijaryntäyksestä Käsivarteen. Saimme telttapaikan, kävimme suihkussa ja pakkasimme seuravaan viikon eväitä auton takapenkillä Minigrip-pusseihin.
Missä yövyimme: Kilpisjärven retkeilykeskuksen telttapaikalla, telttapaikan hinta kahdelta yhdeksi yöksi 35 euroa
ETAPPI 7: KILPISJÄRVI – HALTI (KALOTTIREITTI) – KILPISJÄRVI
Heräsimme kuuden aikaan Saana-tunturin juurella upeaan aamusumuun! Kävimme syömässä Retkeilykeskuksen aamiaisbuffetissa (viimeinen kunnon tankkaus ennen vaellusta) ja ajoimme K-Market Kilpishallin parkkipaikalle pakkaamaan rinkkojamme sekä tekemään viimiset hätäostokset. Puolen päivän aikaan lähdimme kävellen kohti Haltia, ja Kalottireitillä vietimmekin seuraavat viisi päivää (neljä yötä), kävellen 116 kilometriä. Vaelluksella vietetyistä päivistä voit lukea tarkemmin Haltin retkipäiväkirjasta.
Olimme varanneet Idan saamalla lahjakortilla yöpaikan Lapland Hotelsista palatessamme Haltilta takaisin Kilpisjärvelle. Oli ihana päästä viiden päivän jälkeen saunaan ja hotellin ravintolaan syömään! Kilpisjärven Lapland Hotelsia emme tosin suosittele eteenpäin, sillä vaikka pääsimme rantasaunaan ja saimme herkullista ruokaa, ei majoituksemme hotellin puolelta muuten sujunut aivan nappiin.
Missä yövyimme: Kalottireitin varrella neljä yötä tuvissa, tuvat kahdelta kolmeksi yöksi 72 euroa. Takaisin Kilpisjärvellä Lapland Hotelsissa, majoitus maksettiin lahjakortilla.
ETAPPI 8: KILPISJÄRVI – TROMSØ
Olimme alunperin miettineet reittimme etelästä aina Kilpisjärvelle asti. Haltin vaelluksen jälkeisenä aamuna herätessämme ihmettelimmekin, että mitähän sitä nyt tehtäisiin. Päätimme lähteä Norjaan ja Tromsøon, ja saimme Europcarin päivystyksestäkin luvan viedä auto rajan yli. Vietimme siis päivän Tromsøssa kierrellen. Yöpaikan varasimme Smarthotelista, sillä haaveissamme oli pyykinpesu. Hotellissa ei kuitenkaan ollut pesupalvelua viikonloppuna, ja meidät ohjattiin (hieman sneakysti) kysymään pyykkäysmahdollisuutta läheiseltä leirintäalueelta. Se onnistui, vaikka vähän nolona me asiaa kyselimmekin. Iltaruoan saaminen Tromsøssa lauantaina oli hieman haasteelliista, sillä koronan vuoksi ravintoloiden kapasiteetit olivat vain puolessa, mutta syöjiä olisi riittänyt vaikka kuinka. Teimme myös muutaman tyhmän peliliikkeen, ja päädyimme syömään keskinkertaista ketjuravintolaruokaa. Drinkit ja alkupalat söimme kuitenkin suosittelun arvoisessa ravintolassa, Nitty Grittyssä (olisi pitänyt jäädä tänne myös illalliselle).
Missä yövyimme: Smarthotel Tromsøssa, hinta kahdelta yhdeksi yöksi 82,10 euroa
ETAPPI 9: TROMSØ – SOMMARØY
Kävimme aamupäivällä Tromsøssa Perspektiv-museossa, lounaalla Svermeri Kafe og Resedignissä ja luultavasti ainoassa sunnuntaina auki olevassa ruokakaupassa (tiesittekö muuten, että Norjassa ei saa myydä ruokakaupassa alkoholia sunnuntaisin?) ja suuntasimme kohti Sommarøyan saarta. Kävimme lounaalla saaren (aika hulppeassa) hotellissa jonka jälkeen kiipesimme Hillesøytoppenille. Maisemat olivat mielettömän upeat! Norjanmeri hehkui turkoosina, mikä loi vuorten kanssa aivan upean näyn. Leirin laitoimme pystyyn yhdelle monista Sommarøyan luvallisista telttailualueista, valmistimme soijabolognesea ja ihmettelimme kaikkea ympärillä olevaa. Yöllä Ida heräsi useita kertoja paniikissa vahtimaan nousuvettä, vaikka kaikkien ennusteiden ja merkkien mukaan vesi oli jäämässä usean metrin päähän teltasta.
Missä yövyimme: Sommarøyssa merenrannalla merkityllä telttailualueella
ETAPPI 10: SOMMARØY – KOLARI
Sommarøysta ajoimme pitkä matkan takaisin Suomeen ja etelään päin. Pysähdyimme Tromsøssa syömässä, Kilpisjärvellä kahvilla ja lopulta teltan pysytimme Kolariin. Vanhan koulun pihapiirin telttapaikka kuhisi hyttysiä – niitä oli joka paikassa, ja kasasimmekin teltan kaikki mahdolliset varutseet päällä suojautuaksemme. Illallisen kävimme kokkaamassa lähellä olevalla nuotiopaikalla, aivan Saaripudaksen rannalla.
Missä yövyimme: Jokisuun Majan telttapaikalla, hinta kahdelta yhdeksi yöksi 20 euroa
ETAPPI 11: KOLARI – PIETARSAARI
Leirin pakattuamme lähdimme ajamaan Lapista kohti Pohjanmaata. Pysähdyimme lounaalle Pellon Pörröporossa (erittäin hyvää lohikeittoa ja rieskaa!) ja jäätelöille Kukkolankoskelle samalla, kun ihmettelimme valtoimenaan kuohuvaa koskea ja lippoavia kalastajia. Seuraavan kerran pysähdyimme vasta Raahessa – Raahen vanha kaupunki kiinnosti, ja nälkäkin alkoi jo olla. Vanha Raahe jätti meidät hieman kylmiksi tunnelmattomuudellaan ja illalliseksikin löysimme vain kebab-pizzerian. Jokainen pysähdys ei siis ole täysi kymppi, mutta näitä osuu väkisinkin kohdalle! Ajoimme Raahesta vielä Pietarsaareen asti, josta olimme etukäteen katsoneet leiripaikaksi Lillsandin uimarannan läheisyyden. Olimme lukeneet, että siellä on merkitty paikka karavaanareille, ja että teltankin saisi lähelle pystyyn. Kuitenkin paikalle päästyämme koleassa iltaviimassa totesimme, että lähietäisyydellä autosta on vain kivistä kalliota, jolle emme telttaa saa, ja olimme aivan liian väsyneitä patikoimaan syvemmälle metsään. Ajoimmekin sitten Strosandin uimarannalle, jossa lopulta pystytimme teltan vähän kyseenalaisesti parkkipaikan reunan pusikon viereen. Ei romanttisin lokaatio, mutta alusta oli tasainen ja pehmeä ja me hyvin väsyneitä.
Missä yövyimme: Storsandin parkkipaikan reunalla
ETAPPI 12: PIETARSAARI – VAASA
Parkkipaikalta herättyämme ja aamiaisen syötyämme suuntasimme tutkimaan Pietarsaarta. Kävimme kahvilla Kaffiassa ja tutkimme kaupungin karttaa. Päätimme kävellä katsomaan Aspegrensin puutarhaa ja napata matkalla geokätköjä talteen (kätköjä tulikin koko roadtripin aikana haettua aikas monta). Matkalla löysimme upean Lundagårdin myymälän, josta päädyimme ostamaan "muistoksi" itsellemme juomalaseja, lasipurkkeja ja maljakon. Myöhemmin Ida tilasi heiltä nettikaupasta vielä muutaman mieleen jääneen jutun. Ennen autoon pakkautumista kävimme myös Alla Tiders Antik -kaupassa, josta ostimme myös retkikuvissa usein vilahtavan alumiinisen suodatinsuppilon kahvinkeittoa varten.
Pietarsaaresta ajoimme Vaasan Björköön, Kuisman isoäidin luo, jossa olimme yhden yön. Seuraavana päivänä kävimme munkkipossuilla Björkäby Butikenissa ja katselemassa Svedjehamnia. Illemmalla ajoimme Kuisman tädin mökille Raippaluodon sillan toiselle puolelle, mantereelle, jossa olimme yhden yön.
Missä yövyimme: Kuisman sukulaisten luona
ETAPPI 13: VAASA – KAUHAVA – LAPUA – ISOKYRÖ – LAHTI
Muutaman yön Vaasa-oleilun jälkeen suuntasimme Kauhavan, Lapuan ja Isokyrön kautta Lahteen. Kauhavalla kävimme ostamassa Kuismalle retkeilypuukon Iisakki Järvenpään puukkotehtaalta. Lapualla kävimme Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälässä ja noutopöytä-lounaalla Marian Tallissa (tällaisia lounaskokemuksia on harvemmin Töölössä, ja nämä ovat jotenkin kiehtovia paikkoja!). Lapualta ajoimme Maijan Wanhan Navetan kautta Isokyröön ja Kyrö Distillerylle, jossa osallistuimme mielenkiintoiselle tislaamokierrokselle. Illan pimetessä ajoimme Tampereen kautta Lahteen, jossa olimme perillä puolenyön aikaan ja pääsimme usean viikon jälkeen Midin kainaloon nukkumaan.
Missä yövyimme: Idan vanhempien luona
ETAPPI 14: LAHTI – HELSINKI
Lahdesta ajoimme seuraavana päivänä Midi kyydissämme takaisin kotiin Helsinkiin, jossa tyhjensimme auton, pesimme pyykkiä, teimme töitä ja hengähdimme muutaman päivän.
Missä yövyimme: Kotona
ETAPPI 15: HELSINKI – TAMMISAARI – MATHILDEDAL – TEIJO
Pakkasimme auton uudelleen puhtailla retkivarusteilla ja lähdimme kohti Tammisaarta. Kävimme kahvilla (Wi-Box Café & Konditori), kiertelimme ympäriinsä ja poikkesimme Betesda Secondhandissa. Tammisaaresta ajoimme Mathildedalin ruukkialueelle, jossa kävimme syömässä. Teltan pistimme pystyyn Teijon kansallispuistoon, kokkasimme soijabologneseä ja ihastelimme upeaa auringonlaskua. Teltassa Midi ihmetteli hetken yllä lentäviä lentokoneita, kunnes rauhoituimme kaikki nukkumaan.
Missä yövyimme: Teijon kansallispuistossa, Roosinniemen laavun läheisyydessä
ETAPPI 16: TEIJO – BENGTSKÄR – KEMIÖNSAARI
Lähdimme aamulla aikaisin Teijosta, sillä meillä oli liput ostettuna Bengtskäriin matkaavaan veneeseen. Vene lähti Kasnäsistä, ja menomatkalla vene pysähtyi Rosalan Viikinkikeskuksessa lounaan ajaksi. Lapsille Viikinkikeskus on varmasti mukava etappi, mutta me koimme sen ehkä pakolliseksi pahaksi (venelippuja oli myynnissä vain vuoroille, jotka pysähtyivät Rosalassa). Bengtskärin majakka sen sijaan oli upea kokemus! Kaikkineen matka Bengtskäriin ja takaisin kesti noin 6,5 tuntia, ja päivän päätteeksi ajoimme Ekniemen Lomakylän telttapaikalle tekemään Trangia-ruokaa. Olimme ensin katsoneet telttaspotiksi Taalintehtaan leirintäalueen, mutta paikan päällä se osoittautui urheilukentän ja parkkipaikan väliseksi ruoholaikuksi, joka sijaitsi frisbeegolf-radalla, ja jossa paikalliset teinit pärisyttelivät mopojaan. Vaihdoimme siis suunnitelmaa aikalailla lennosta, ja ajoimme reilun 30 kilometriä kauemmas Ekniemeen.
Missä yövyimme: Ekniemen Lomakylän telttapaikalla, hinta kahdelta yhdeksi yöksi 18 euroa
ETAPPI 17: KEMIÖNSAARI – NAANTALI
Tapasimme aamulla Kuisman veljen ja hänen vaimonsa, ja lähdimme yhdessä tutkimaan Kemiönsaarta. Kävimme Högsårassa ja lounaalla Farmors Caféssa, jota Ida sisko oli purjehdusreissuillaan kehunut. Emme joutuneet pettymään! Lisäksi kävimme Taalintehtaan ruukeilla, jossa harmiksemme oli aika vähän "elämää" (eräässä rakennuksessa tosin oli lasinpuhallus käynnissä!), sekä Söderlångvikin Kartanon pihassa ja puodissa ostamassa paikallista omenamehua. Illaksi ajoimme Naantaliin Kuisman vanhempien luo syömään ja saunomaan.
Missä yövyimme: Kuisman vanhempien luona
ETAPPI 18: NAANTALI – HELSINKI
Vietimme Naantalissa muutaman yön ja kävimme tapaamassa ystäviämme (muun muassa 10-päiväistä pikku-Robertia, joka oli syntynyt meidän ollessamme Tromsøssa ♥︎), kunnes ajoimme elokuun ensimmäisinä päivinä takaisin kotiin Helsinkiin ja paketoimme kesän 2020 roadtripin.
Missä yövyimme: Kotona