Retkeily Virossa
Retkeily Virossa on ihastuttava kokemus suomalaiselle ulkomatkaajalle. Kauniiden metsien, seesteisten järvien ja viehättävän rannikon Viro tarjoaa täydellisen pakopaikan luontoon – ja pääsi yllättämään ainakin meidät!
Viro suomalaisten retkeilykohteena ei ole vielä kovinkaan suosittu, vaikka esimerkiksi Etelä-Suomesta käsin Viro on useasti helpommin saavutettavissa kuin pohjoisen retkeilykohteet.
Vietimme Virossa retkeilen kesäkautena viikon, ja tässä postauksessa ajatuksiamme ja muistiinpanojamme muille etelänaapuriin retkeilyä pohdiskeleville.
(Ensimmäinen vinkkimme onkin, että kyllä kannattaa lähteä!)
ROADTRIP YMPÄRI VIROA
Vietimme kesällä 2022 viikon ajellen ympäri Viroa retkeillen ja naapurimaahan tutustuen. Tavoitteenamme oli nähdä Viroa aidosti, rikkoa ehkä omia ennakkoluuloja ja tutustua maahan myös Tallinnan ulkopuolella.
Summauksena viikon matkastamme voimme todeta, että Viro yllätti meidät erittäin positiivisesti! Omasta Viron matkastamme inspiroituneena vietimme kesän 2023 ajellen ympäri Latviaa ja Liettuaa, ja näistä kohteista kerromme omissa jutuissaan. Kesän 2023 reissulla ajelimme luonnollisesti myös Virossa, ja vietimme yhden yön Viljandimaalla.
ROADTRIP VIROSSA
Tallinna – Vihula – Käsmu – Purekkari – Kauksi / Peipsijärv – Tarto – Pärnu – Valgeranna / Pärnu – Kuressaare – Sõrve – Kuressaare – Kiipsaare – Tuhkana – Rummu – Tallinna
Vihreällä on merkitty kohteet, joissa yövyimme.
Sinisellä päiväretkien kohteet.
Tummalla merkitty erillisen retken yöpöymispaikka.
Viro on meidän kokemuksemme mukaan täydellisen kokoinen maa noin viikon pituiselle roadtripille! Siinä ehtii hyvin kiertää useita erilaisia kohteita ja nähdä niin luontoa kuin kaupunkejakin. Välimatkat Virossa ovat kohtuullisia maan koosta johtuen, eli per päivä ajomatkaa ei välttämättä kerry kuin muutama tunti – kaikki kohteet tuntuvat olevat helposti saavutettavissa.
Omalla roadtripillämme yövyimme neljä yötä luonnossa ja kolme yötä majoituspalveluissa. Hotelleihin pysähdyimme yöpymään lähinnä peseytymismahdollisuuksien vuoksi ja yleisen hengähtämisen vuoksi. Mikäli hotelleissa ei halua yöpyä, pääsee lämpimään suihkuun esimerkiksi uimahallien ja kuntokeskusten yhteydessä tai muutamilla huoltoasemilla. Esimerkiksi Circkle K -ketjulla on Baltiassa muutamia toimipisteitä, joihin pääsee 2,50 euron hinnalla suihkuun 20 minuutiksi! Tarkista suihkulliset huoltoasemat ketjun huoltoasemahausta ja valitse filtteriksi tasuline dušš.
MILLAINEN RETKEILYKULTTUURI VIROSSA ON?
Virosta ei löydy Suomen Lapin kaltaista erämaata, mutta sitäkin enemmän mukavia ja tunnelmallisia retkeilypaikkoja. Tarjolla on niin meri- kuin järvimaisemaa, lehtipuuta kuin kotoisaa havumetsääkin. Mäkiä Virosta ei kovinkaan paljon löydy, joten polut kulkevat suhteellisen tasaisella maalla – ja näin ollen myös pyöräily sujuu Virossa mukavasti.
Telttailu- ja tulistelupaikat ovat yleensä Suomen kohteita paremmin varusteltuja, mutta käyttötarkoituskin on yleensä monipuolisempi kuin Suomessa. Telttailu- ja tulistelipaikkoja (jotka ovat yleensä samassa yhteydessä) löytyy myös runsaasti maan kokoon nähden. Useimmiten yhden kartalle merkityn tulistelupaikan yhteydessä on todellisuudessa useita piknik-pöytiä ja tulisijojakin.
Pelkän makkaranpaistelun sijaan leiripaikoissa yleensä vietetään pidempi aika – monet tulevat tulistelupaikoille viettämään koko päivän kokkaillen ja herkuista sekä luonnosta nauttien. Leiri-/tulistelupaikat (eng. campsite) ovat usein myös helposti autolla saavutettavissa. Tämä myös tarkoittaa, että – ainakin meidän kokemuksella – kohteissa on todennäköisesti myös vähän enemmän porukkaa (karavanaarit, asuntoautot yms.).
Virossa on tavallisempaa ajaa autolla suoraan leirintäpaikan viereen, kuin kantaa rinkassa tavaroita kauas autosta ennen leiriytymistä. Useimmin telttapaikat ovatkin aivan parkkipaikan vieressä ja useissa leiripaikoissa autoille on useita eri parkkeerausvaihtoehtoja niin, että jokainen saa laitettua leirinsä pystyyn oman autonsa viereen. Tämä on ehkä Suomessa retkeilyyn tottuneelle se suurin ja konkreettisin ero – täällä kun olemme tottuneet, että vain harvaan teltta-/tulistelupaikkaan pääsee autolla aivan viereen.
Myös Virossa on käytössä Suomen jokaisenoikeuksia vastaavat oikeudet. Suurimmaksi osaksi ne vastaavat Suomen jokaisenoikeuksia: liikkuminen, marjojen poimiminen ja sienestys ovat sallittuja niin valtion kuin yksityisilläkin mailla, mikäli sitä ei ole suullisesti maanomistajan puolelta kielletty. Myös leiriytyminen on sallittua Suomen tyyliin – kunhan sillä ei aiheuta haittaa ja huomioi riittävän näkö- ja kuuloetäisyyden asumuksiin. Viron jokamiehenoikeuksiin voi tutustua tarkemmin RMK:n sivuilla.
MITEN LÖYTÄÄ YÖPAIKKA?
Virossa on paljon ns. luvallisia telttailu-/yöpaikkoja, joten epämääräisille puskaparkeille ei ole pakollista tarvetta, ellei juuri sellaisia etsi. Parhaiten kaikki leirintäpaikat (joita on reilusti ympäri maata) löytyvät RMK:n eli Riigimetsa Majandamisen (paikallinen Suomen Metsähallitusta vastaava) nettisivuilta tai puhelinsovelluksesta.
RMK:n sovellus on meidän mielestämme ollut aivan lyömätön – siitä näkee nopeasti tien päällä kartalta erilaisilla filtteröinneillä kaikki campsitet sekä niiden varustelun: onko nuotiopaikkaa, onko huussia, onko polttopuita, onko vettä, kuinka monta telttaa suunnilleen mahtuu ja minkä kokoinen parkkipaikka on. Kaiken lisäksi sovelluksessa on myös kuvia jokaiselta campsiteltä, jolloin voi helposti arvioida kohteen sopivuuden itselleen (löytyykö esim. sopivannäköisiä puita riippumattoa varten, millainen maasto on telttailua ajatellen, jne.).
Meidän kokemuksemme RMK:n campsiteista ovat olleet hyvin positiivisia – ne ovat yleensä olleet todella hyvin huollettuja, ja tilaa yöpymiselle on aina riittänyt. Muita retkeilijöitä/yöpyjiä on kohteesta riippuen voinut olla runsaastikin (esimerkiksi Purekkarissa ja Peipsillä on rutkasti muitakin yöpyjiä), mutta välillä olemme saaneet olla aivan omassa rauhassamme. Ja vaikka campsitella olisikin ollut myös muita retkeilijöitä, yöt olemme saaneet nukkua rauhassa ja teltalle/riippumatolle/matka-autolle on aina löytynyt sopivan rauhainen kolo.
(Huomiona, että ainakin tämän hetkisen tiedon mukaan yöpyminen Kauksin leirintäalueella Peipsin rannalla maksaa sesonki-aikana, eli juhannuksesta elokuun loppuun. Maksu on toistaiseksi ollut 5 euroa, vain käteinen. Kauksilla ei myöskään ole ilmaisia polttopuita, kuten useimmilla leirintäalueilla.)
Jokamiehenoikeuksiin kuuluu Virossa oikeus myös yhden yön yöpymiseen luonnossa, ellei sitä ole erikseen maanomistaja kieltänyt. Tämä mahdollistaa siis luonnollisesti myös erilaiset puskaparkki-tyyliset yöpymiset, kuten myös yöpymiset luonnossa esimerkiksi vaelluksen yhteydessä. Potentiaalisia RMK:n ulkopuolisia yöpymispaikkoja voi etsiä tutkimalla esim. Google Mapsin satelliittikuvaa tai retkikarttoja Mapy.cz -sovelluksesta, jossa näkyvät niin polut, nuotiopaikat kuin vaikka erilaiset polkujen varressa olevat suuntakyltitkin.
VIRON KANSALLISPUISTOT
Virossa on kuusi keskenään hyvin erilaista kansallispuistoa: pohjoisrannikon Lahemaa, idässä Peipsi-järven läheisyydessä idässä Alutaguse, eteläinen Karula, rämeinen ja tulvaniittyinen Soomaa, länsirannikon kosteikkoalue Matsalu sekä Saaremaan luoteisosan Vilsandi. Kansallispuistojen kuvauksiin voi tutustua helposti tällä sivulla.
Kansallispuistojen lisäksi Virossa on 13 retkeilyaluetta sekä 12 suojelualuetta. Kaikki kansallispuistot, retkeilyalueet ja suojelualueet ovat RMK:n ylläpitämiä.
Kansallispuistot ovat meidän kokemuksemme mukaan hyvin ylläpidettyjä, selkeästi opastettuja ja kaiken kaikkiaan upeita vierailukohteita! Keskenään hyvin erilaisissa kansallispuistoissa riittää kyllä ihmeteltävää, kauniita patikkareittejä sekä perinnemaisemaa pienine kylineen ja nähtävyyksineen. Kansallispuistojen yhteydessä on myös luontokeskuksia, joista saa tietoa alueesta ja erilaisia esitteitä muun muassa reittivaihtoehdoista. Myös fyysisiä karttoja on jaossa niitä kaipaaville.
Suomen “autioihin” kansallispuistoihin verrattuna yllätyksenä voi tulla, että Virossa kansallispuistojen alueella on asutusta ja jopa kokonaisia, suuriakin kyliä. Kansallispuiston alue ei siis ole samalla tavalla asumatonta “pelkkää metsää”, kuten täällä kotimaassa. Maan koosta johtuen myöskään samanlaista erämaata ei Virossa ole, mutta luonnonrauhaa kyllä löytyy ja jopa muutama pidempi, RMK:n ylläpitämä vaellusreitti.