Pyöräillen Ahvenanmaalla
Starttasimme heinäkuun neljän päivän matkalla Ahvenanmaalle pyörien kera! Olemme olleet kerran aiemminkin yhdessä Ahvenanmaalla pyöräilemässä vuonna 2019 – tuosta kerrasta innostuneena mutta myös paljon oppineena lähdimme tälle matkalle.
Pyörille hyppäsimme kolmena päivänä neljällä eri reitillä ja kilometrejä poljimme vajaa 100. Kaikki ei tietenkään tälläkään reissulla mennyt aivan toiveiden ja suunnitelmien mukaisesti, mutta hauskaa meillä silti oli!
PYÖRÄREITTIMME AHVENANMAALLA
• Maarianhamina – Järsö – Maarianhamina
• Bomarsund – Sandö (Vattungs revet)
• Lemland – Svinö färjfäste – Granboda – Flaka – Västerängä – Lemland
• Degersand – Eckerö
Iso punainen on majapaikkamme,
pieni punainen Maarianhaminan satama
AUTOLLA AHVENANMAALLE
Tällä kertaa lähdimme Ahvenanmaalle auton kera. Vuonna 2019 meillä ei ollut vielä autoa, joten pyörät olivat tuolloin ainoa kulkuvälineemme – tällä kertaa halusimme jättää enemmän aikaa kauniille pyöräreiteille kuin siirtymisiin esim. satamasta hotellille, joten lähdimme matkaan auto + pyörät -yhdistelmällä.
Konsultoimme lähipiirissä olevaa entistä laivayhtiön työntekijää siitä, miten pyörät kannattaisi auton kanssa laivaan viedä. Jos pyörät ovat kattotelineillä (jotka meillä ovat autoon asennettuna), tulisi ajoneuvosta maksaa korkean ajoneuvon (max. 4,4 metriä) hinta, ja tämä olisi aina lähes sata euroa kalliimpi normaaliin henkilöautoon (max. 1,9 metriä korkea) verrattuna. Peräkoukkuun tai takaluukkuun kiinnitettävät pyörät eivät kohdallamme olleet vaihtoehto, joten päädyimme härskiin budjettiratkaisuun: pyörät sijoitettiin laivamatkojen ajaksi auton sisään. Jep, kyllä – irroitimme pyöristä eturenkaat, kaadoimme takapenkit ja asettelimme pyrörät takaluukusta sisään. Palapeli oli aikamoinen, mutta sinne ne sujahtivat (ennen kattotelineitä kuljetimme usein yhtä pyörää vastaavalla tyylillä), eikä mitään erikoismaksuja tai lisäkuluja syntynyt.
Vaikka asumme Helsingissä, päätimme seilata Maarianhaminaan Turusta. Ajoitimme reissun niin, että olimme Turun suunnalla jo valmiiksi, ja huristelimme aamulaivaan Kuisman vanhempien luota Naantalista.
Turusta laivayhteydet Ahvenanmaalle ovat huomattavasti inhimillisemmät kuin Helsingistä: lähdimme 8:45 aamulaivalla Turusta ja olimme perillä Maarianhaminassa 14:10. Matkan ajan teimme töitä, joten hyötykäyttöön menivät nekin tunnit. Paluumatkaksi valitsimme iltalaivan: lähtö Maarianhaminasta 13:45 ja paluu Turkuun 19:15. Siitä jaksoi vielä hurauttaa kotiin Helsinkiin yöksi.
(Helsingistä laivat lähtevät iltapäivällä 16–17 aikaan ja ovat Maarianhaminassa 04–05 aamuyöstä, paluumatka takaisin Helsinkiin puolestaan lähtee Maarianhaminasta 02 aikaan yöllä.)
PYÖRIEN KANSSA AHVENANMAALLA
Ahvenanmaalla liikkuessamme pyörät kulkivat meillä kätevästi auton katolla, josta ne oli nopea napata ajoon. Majapaikkamme sijaitsi lähellä Pålsböleä, keskellä pääsaarta. Sieltä käsin teimme retkiä mielestämme kiinnostaville pyöräreiteille. Vuonna 2019 teimme jo useamman pyöräretken hotellin lähiseuduille, joten sen takia nämä kohteet jätettiin tällä matkalla tekemättä.
Vertailun vuoksi: vuonna 2019 teimme majapaikastamme Pålsbölen läheltä kaksi pyöräretkeä: Geta-vuorelle ja Kastelholmaan. Lisäksi pyöräilimme ensimmäisenä aamuna Maarianhaminan satamasta hotellille ja viimeisenä päivänä hotellilta Maarianhaminaan.
• Maarianhamina – Pålsböle
• Pålsböle – Geta – Pålsböle
• Pålsböle – Kastelholma – Pålsböle
• Pålsböle – Maarianhamina
Iso punainen on majapaikkamme,
pieni punainen Maarianhaminan satama
Pyöräily Ahvenanmaalla on meidän kokemuksiemme mukaan helppoa: opasteita riittää, pyöräteitä riittää, tiet ovat hyvässä kunnossa ja jos reitti vaatii autotien reunassa ajamista, ottavat autot pyöräilijät mukavasti huomioon. Kauppojen, putiikkien ja muiden pysähdyspaikkojen yhteydessä on lähes poikkeuksetta pyörätelineet ja vaippapöksyissä hiippailevat polkijat ovat tavallinen näky niin ravintoloissa kuin nähtävyyksilläkin.
Lisäksi yleinen asenne pyöräilijöitä kohtaan on mukava: heidät huomioidaan niin autojen kuin jalankulkijoidenkin osalta, ja aina on apua saanut kun sellaista on tarvinnut. Polkijoita löytyi kaikentasoisia ja kaikenlaisilla varusteilla: oli leppoisaa kulkijaa mummomankeleineen ja sitä toista ääripäätä, eli nopeaa ja vauhdikasta kilpapyöräilijää – ja kaikille riittää tilaa teillä.
Tämän lisäksi tietenkin Ahvenanmaan maisemat ovat mitä täydellisin pyöräilykohde: upeita saaristoreittejä, suhteellisen tasaista ja lyhyehköt välimatkat.
REITTI 1: MAARIANHAMINA – JÄRSÖ – MAARIANHAMINA
Reitin pituus 20 kilometriä, aika polkien 1:20
Ensimmäinen päivä Ahvennanmaalla! Päätimme hypätä pyörän satulaan heti laivan saapumisen jälkeen ja tähdätä Maarianhaminan eteläpuolelta löytyvään Järsöön. Jätimme auton parkkiin Maarianhaminan eteläpuolella olevan venesataman parkkipaikalle (tilaa oli rutkasti) ja jatkoimme pyörin kohti eteläkärkeä.
Reittiä ei turhaan matkaoppaassa kehuttu kauniiksi – kulkeehan se suuren osan meren rannassa tai pengertietä pitkin. Muutaman suuremman mäen lisäksi reitti on tasainen ja asfaltti pääosin hyvässä kunnossa. Harmiksemme huomasimme Järsössä, että kahvila Stickstugan oli juuri sinä päivänä kiinni – no ei se mitään, jatkoimme matkaa venesatamaan, josta aukesi upea näkymä kohti avomerta.
Matkamme takaisin kulki samaa reittiä. Menomatkan rento kesäsää muuttui matkan edetessä kokoajan tummemmaks,i kunnes noin viisi kilometriä ennen “maalia” taivas lopulta repsi. Kurvasimme pikaisesti pyörien kanssa levikkeelle ja juoksimme puiden alle sateensuojaan. 10 minuutin jälkeen oli kuitenkin pakko todeta, että suoja ei auttanut mitään, ja päätimme vain polkea autolle – sateesta huolimatta. Emme tiedä, onko ikinä elämässä tuntunut siltä, kuin kengän sisällä lainehtisi. No, nyt tiedetään miltä sekin tuntuu.
Ulkomatkat suosittelee reittiä (sää)varauksetta!
REITTI 2: BOMARSUND – SANDÖ
Reitin pituus 26,7 kilometriä, aika polkien 1:28
Kun olimme Ahvennanmaalla 2019, jäi Bomarsundin-linnoitus väliin. Päätimmekin jo ennen matkaa, että tällä kertaa sinne mentäisiin – mutta sitä ennen kävisimme kuitenkin pyöräilemässä Sandössä. Kurvasimme auton linnoituksen parkkipaikalle ja nostimme pyörät alas kattotelineeltä.
Oli jännä huomata, että paikallinen maantie kulkee linnoituksen raunioiden läpi. Venäläisten 1800-luvun alussa rakentamaa Bomarsundin linnoitusta ei koskaan ehditty saada valmiiksi ennen vuosisadan puolivälissä käytyä Oolannin sotaa, jossa brittiläis-ranskalainen -laivastosasto tuhosi linnoituksen. Sodan jälkeisessä rauhassa Ahvennanmaa demilitarisoitiin, joka on voimassa yhä tänänä päivänäkin.
No historia sikseen, matka jatkui maantien vieressä pyörätietä eteenpäin vielä jonkin matkaa. Hieman Bomarsundin jälkeen matkalla oli lyhyt lossikyyti Prästön ja Töftön välillä. Loppumatka kuljettiin maantiellä, mutta onneksi pientareet ovat Ahvennanmaalla sen verran leveitä, että tien reunassa ei jännitä polkea.
Pysähdyimme Vårdön K-kaupassa, ja jatkoimme matkaa kohti Sandön Kallas SkärGårdia, jossa söimme maittavan lounaan. Ulkomatkat voi suositella tätä ruokapaikkaa lämpimästi! Täällä oli kiva myös seurata läheisellä laitumella kirmaavia hevosia.
Ruokailun jälkeen jatkoimme matkaa vielä Simskällan lossille, mutta päätimme jättää Simskällän saaren tällä kertaa väliin. Reitti lossille kulkee pengertietä, ja varsinkin jos sää on hyvä, kannattaa käydä. Molemmille puolille aukeava meri on pyörälä kulkien upea!
Vähän tämän pysähdyksen jälkeen kävikin sitten pyörähaaveri: Idan pyörän polkimen ja kammen väliset kierteet sanoivat yllättäen itsensä irti, ja vaikeahan sitä on jatkaa matkaa ilman poljinta…
No eipä ahvennanmaalaisten ystävällisyys pettänyt tälläkään kertaa. Heti ensimmäinen auto pysähtyi ja saimme liftattua Idalle kyydin mukavan ruotsalaispariskunnan takapenkillä Bommarsundille pysäköidylle autollemme. Kuisma talutti pyörät takaisin Kallas SkärGårdiin (jonka ohi olimme juuri ennättäneen polkea) ja tilasi yhden paikallisen oluen.
Kun saimme pyörät auton kyytiin, ajoimme suoraan Marianhaminaan, jossa ehdimme vielä paikalliseen pyörähuoltoliikkeeseen. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Saimme vaihdettua Idan pyörän kampisarjan Cyckelstället-nimisessä liikkeessä. Voimme suositella tätä huoltoa lämpimästi! Huolto onnistui heti, ja palvelu oli asiantuntevaa – omistaja olli mantereelta saarelle muuttanut, ja asiointi sujui näppärästi suomeksi.
Pienestä haaverista huolimatta päivän reitti oli mukava. Matkalla näimme niin saaristomaisemia kuin maasetuakin. Toki myös paljon poljetaan keskellä metsää, joten kokonaisuutena tätä ei voi kutsua maisemareitiksi.
REITTI 3: LEMLAND – SVINÖ – LEMLAND
Reitin pituus 37,1 kilometriä, aika polkien 1:53
Yksi kohteistamme Ahvennanmaalla oli Lemland. Lemland osoitautui oikein kivaksi paikaksi likkua pyörällä välillä pysähdellen syömään tai mehulle. Ajoimme autolla lähelle Lemlandin kylää, jossa samalla pyörähdimme paikallisella kirpputorilla. Siitä matka jatkui kohti itää ja Svinö-Föglö -lauttalaituria. Emme tällä kertaa hypänneet lautan kyytiin, mutta joimme kahvit maisemia ihmetellen. Paluumatkalla pysähdyimme kakkupalalle ja limuille Amalias Limonadfabrikiin – mukava ja tunnelmallinen paikka! Lemlandissa oli kiva polkea siinä mielessä, että reitin varrella riitti katseltavaa ja hyvän pätkän matkaa sai polkea pyörätiellä autotien sijaan.
Juomien jälkeen tosin kurvasimme päätieltä Mönbackanvägenille, koska halusimme vaihtelua reitille. Tämä osuus reitistä oli aika tylsää metsässä polkemista, mutta lopulta, kun tie muuttuu Flakavägeniksi ja tulee lähemmäs rantaa, alkaa tien varrella olla kivan näköisiä taloja ja maisemia enemmänkin ihailtavaksi. Reittimme päättyi auton luokse ja jatkoimme auton kanssa takaisin kohti Mariaanhaminaa.
Kiva reitti ja mukavaa poljettavaa varmasti riittäisi ihan Mariaanhaminasta asti, eli ensi kerralla auton voisi jättää suoraan sinne.
REITTI 4: DEGERSAND – ECKERÖ
Reitin pituus 11,5 kilometriä, aika polkien 0:24
Degersandin uimaranta on kokemisen arvoinen paikka! Harvoin on tullut Suomessa vastaan uimarantaa, josta on suora näköyhteys aavalle avomerelle. Myös aallot tuntuivat yllättävän suurilta – ainakin Suomen mittapuulla. Läheltä löytyy myös camping-alue, mutta siihen emme tutustuneet tällä kertaa sen enempää.
Uinnin jälkeen on hyvä puskea päivän viimeiset hiet vielä pintaan, ja polkaista pyörällä ennen autoa liikkeelle. Reitti Degersandin uimarannalta kohti Eckeröä on mukava poljettava. Kuten muuallakin, pinta on tasaista asfalttia. Tämän lisäksi reitti kulkee osan matkaa rannan lähellä ja loppumatka mennään läpi idyllisen maalaismaiseman. Liikennettä ei – ainakaan illalla – juuri ollut. Lopuksi Kuisma kurvasi vielä isomman tien varteen, josta Ida poimikin jo pian kyytiin. Loppumatka majapaikkaan jatkui auton kyydissä.
Kaiken kaikkiaan hieno ranta, ja muutenkin mukava reitti kulkea myös pyörällä!
Kahden Ahvenanmaalle tehdyn pyöräretken myötä voimmekin erittäin lämmöllä suositella vastaavaa kesänviettoa ihan kaikille! Ei tarvitse olla konkari hypätäkseen saarilla pyörän selkään, ja lyhyetkin välimatkat ovat kivoja poljettavia päiväohjelmaan. Varmasti menemme mekin vielä uudelleen!